FAQ

Hier vindt u een overzicht van de meest gestelde vragen over Scouting Raboes.

Wat is opkomst?

Elke zaterdagmiddag vinden er op Scouting Raboes scoutingactiviteiten plaatst, deze reguliere activiteiten heten ‘opkomst’. Naast opkomst organiseren we ook veel weekendjes, tochten en natuurlijk zomerkampen.

Wat zijn speltakken?

Een speltak is de benaming die Scouting Nederland gebruikt om een leeftijdsklasse aan te geven waarin scoutingactiviteiten worden ondernomen. Naast een leeftijdscategorie, geeft het ook aan of jongens en meisjes gescheiden of samen in een groep activiteiten ondernemen.

Bij welke speltak hoort mijn kind?

hier volgt een lijstje met de verschillende speltakken:

  • 5 – 7  jaar, gemengd:  Bevers
  • 7- 11  jaar, meisjes:  Kabouters
  • 7- 11  jaar, jongens:  Welpen
  • 11 – 15  jaar, meisjes:  Scouts meisjes
  • 11 – 15  jaar, jongens:  Scouts jongens
  • 15 – 18  jaar, gemengd:  Explorers
  • 18+  jaar, gemengd:  Stam

Als uw kind zich in de “overgangsleeftijd” bevindt, dan is het afhankelijk van de geboortedatum van uw kind bij welke groep ze hoort. Het peilmoment is aan het begin van het seizoen (1 september). Voorbeeld: wordt uw dochter vóór 1 september 11 jaar, dan hoort ze bij de scouts, wordt ze ná 1 september 11 jaar, dan hoort ze bij de kabouters.

Kan mijn kind een keer een opkomst komen kijken?

Natuurlijk kan dat! Uw kind mag vier keer gratis een opkomst mee komen doen, zodat hij/zij kan kijken of hij/zij het echt leuk vind. Na de vierde keer moet hij/zij besluiten en kunt u het inschrijfformulier invullen.

Wat kost scouting eigenlijk?

Wat een jaar contributie kost is voor elke speltak verschillend, voor de meeste speltakken geldt een contributie van 130,- euro per jaar. We draaien ongeveer 35 opkomsten per jaar, met hier en daar weekendjes. In de jaarbijdrage zit tevens een kleine deelbijdrage voor zomerkamp. Hier meer over lidmaatschap.

Kan ik een keer leiding komen geven?

Dit kan natuurlijk! Je moet wel eerst een keer kennis komen maken met de rest van de leiding, stuur een mailtje naar de teamleider van een speltak of het bestuur en we nemen contact met je op. Kijk op onze pagina over Groep & Leiding voor meer informatie.

Waar is het Raboes eigenlijk?

Scouting Raboes ligt midden in Regio ‘T Gooi bovenop een heuvel tussen Laren en Blaricum in, aan het Raboes. Het is goed bereikbaar met de auto, maar ook vanuit de hele regio goed te  bereiken met de fiets. We bezitten over een mooi ruim bos grenzend aan de Crailose Heide. Hier vind u ons op de kaart.

Hoe laat begint opkomst?

De verschillende speltakken hebben ook verschillende aanvangstijden. De Scouts en Explorers begint de opkomst om 13.30u, de Kabouters en Welpen om 14.00u en voor de Bevers om 14.30u.

Mijn kind kan niet komen, waar kan ik hem/haar afmelden?

U kan uw kind bij de teamleider van de speltak afmelden. In verband met privacy zetten we geen persoonlijke telefoonnummers online, die kunt u eventueel (o.a. via mail) wel vragen. Hier alle contactinformatie.

Is er opkomst in de vakantie?

In schoolvakanties zal er geen opkomsten gedraaid worden, bij een vakantieweek zoals bijvoorbeeld de herfstvakantie zal er één van de weekenden geen opkomst zijn. Hier meer informatie over data op onze kalender.

Wat voor kleding kan mijn kind het best naar scouting aantrekken?

Het beste is om kleding aan te doen die een beetje vies mag worden. De kans is namelijk niet groot dat mooie witte rokjes of nette broeken nog mooi en wit terugkomt… Als u uw kinderen alvast oude kleding aan doet, die dus vies mogen worden, kunnen ze zich lekker uitleven en hoeven ze niet bang te zijn voor vieze vlekken..

Is het Raboes ook geschikt voor gehandicapten?

Dit ligt erg aan de mate van beperking. In principe is de leiding niet opgeleid om om te gaan met een handicap die een gebruikelijke omgang verhinderd. Als u hierin geïnteresseerd bent dan kunt u even een mailtje sturen naar de speltak waarin uw kind zou komen en kan hierover overlegd worden.

Wat houdt het zomerkamp in?

Dit verschilt per speltak. De bevers gaan 1 nachtje op het raboes slapen, de kabouters en welpen gaan een week weg, de scouts 10 dagen en de explorers tussen de 10 en 12 dagen. Het vindt altijd plaats in de eerste week van de zomervakantie, afgaande op de data voor schoolvakanties – regio noord. Het zomerkamp is iets waar het hele jaar naar uitgekeken wordt en aan georganiseerd wordt. Voor de Explorers is het gebruikelijk om naar het buitenland te gaan, de Welpen, Kabouters en Scouts gaan meestal naar een andere scoutinglocatie in Nederland.